Gietvloer buiten
Met een gietvloer buiten op je terras of oprit krijg je een stevige, moderne ondergrond. Net zoals bij gietvloeren binnen heb je hierin veel mogelijkheden, maar de plaatsing en prijs verschillen. Hieronder vind je meer info over buitentoepassingen van gietvloeren.
Ga snel naar: mogelijkheden – aandachtspunten bij de plaatsing – offertes ontvangen
Waarom een gietvloer buiten plaatsen?
✓ Stijlvolle overgang tussen binnen- en buitenruimtes: heb je een kleurrijke vloer, één met betonlook of zelfs een gietvloer binnen? Dan kan je met een gietvloer zorgen voor harmonie tussen je ruimtes binnen en buiten.
✓ Moderne look: gietvloeren hebben een strak design.
✓ Bestand tegen slijtage: een gietvloer is ongevoelig voor krassen en gaat lang mee. Zo vermijd je schade door bv. je tuinmeubels, auto of andere voorwerpen die over de vloer schuren.
✓ Naadloze vloer: dit is een aaneengesloten vloer, dus is er geen vuil of onkruid in voegen mogelijk.
✓ Onderhoudsvriendelijk: het onderhoud van een gietvloer buiten is beperkt en gemakkelijk.
✓ Bestand tegen uv-stralen: de kleur van je vloer zal niet of weinig verbleken door zonlicht. De vloer zal in de zomer ook minder warm aanvoelen dan bv. asfalt.
Mogelijkheden voor een gietvloer oprit of terras
Dit type verharding vind je in verschillende materialen. Een gietvloer in strikte zin vlakt zichzelf uit en moet niet met de hand of een machine uitgestreken worden. Hiertoe behoren de kunsthars gietvloeren (epoxy of polyurethaan), die een zeer dunne opbouw hebben. Ook andere soorten vloeren zijn mogelijk als gegoten en/of naadloze bestrating: asfalt, beton, een cementgebonden gietvloer of steentapijt.
Ook in uitvoeringen heb je veel keuze: mat, inzanding, diverse kleuren, antislip … Wil je weten wat dit kost en wat past bij jouw woning? Een vakman geeft je advies op maat van jouw situatie en stijl en verzekert je van een correcte plaatsing. Vergelijk eenvoudig prijsvoorstellen en advies voor jouw project door een aanvraag in te dienen via onze online offerteservice.
Aandachtspunten bij een gietvloer buiten
De plaatsing van een gietvloer buiten is geen sinecure en daarom ook wat duurder dan een gietvloer binnen, maar van een goede uitvoering kan je lang genieten. Er zijn verschillende factoren die de methode en het resultaat kunnen beïnvloeden. Voor een correcte plaatsing moet er rekening gehouden worden met deze zaken:
1. Ondergrond
De ondergrond moet stabiel zijn en droog. Een vochtige ondergrond kan zorgen voor blaasjes in de gietvloer. Daarom wordt er vaak eerst een vochtwerende ondervloer aangebracht en wordt die gestabiliseerd.
2. Externe factoren
Het weer heeft een grote impact op de plaatsing. Een gietvloer wordt gelegd in 3 à 5 lagen, die elk voldoende moeten drogen. Daarvoor heb je zonnig, warm en windstil weer nodig. Regen, windrukken of koude hebben een negatieve impact op het resultaat. Je kan een deel van je tuin of oprit wind- of regenvrij afschermen, maar hiervoor betaal je een hogere kostprijs.
Ook andere omgevingsfactoren kunnen de plaatsing verstoren. Denk maar aan dieren, plantenzaadjes of bladeren, stof … Een buitenvloer moet ook aangepast worden aan de omstandigheden en het gebruik, zoals het klimaat, hogere uv-belasting, verkeer …
3. Waterdoorlaatbaarheid
Een gietvloer buiten laat geen water door van bv. regen. Om te voorkomen dat water blijft liggen op je terras of oprit moet je waterafvoer voorzien. Hiervoor wordt er een helling aangebracht om het water af te leiden naar de tuin of een afvoerputje.
4. Antislip
Om ervoor te zorgen dat je niet kan uitglijden of slippen na een regenbui, kan je kiezen voor een antislip afwerking.
Tip: Een gietvloer buiten laat je best over aan een specialist, die zijn werkwijze aanpast aan al deze factoren. Een professional verzekert je van een correcte plaatsing, zodat je optimaal kan genieten van de voordelen van dit type vloer. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende vakmannen via de offertedienst.